Världens bästa, lite matigare och nyttigare, tunna Pannkakor!

Världens bästa, lite matigare och nyttigare, tunna Pannkakor!

Världens bästa, lite matigare och nyttigare tunna pannkakor!

Här kommer ett favoritrecept på pannkakor! Dom är lite mer matiga och nyttiga än klassiska pannkakor. Dom har även mycket ägg i sig för extra protein.

Dessa pannkakor står ofta på frukostbordet, och man står sig riktigt bra på dom!

Ingredienser

2 dl Grahamsmjöl (alternativt byt ut 1dl eller allt mot Fullkornsrågmjöl)
1/2 dl Fiberhavregryn
1/2 tsk Salt
7 dl Mjölk (tja det är ju ett mellanmjölkens land, så vi väljer den)
5 Ägg
1/2 dl Kolsyrat vatten (om man vill)
Lite smör till stekning

Gör så här

Blanda Grahams mjöl, fiberhavregryn och salt i en bunke.
Häll i knappt hälften (3 dl) mjölk.
Vispa till en slät smet.
Tillsätt resterande mjölk (4 dl).
Vispa igen...
Vispa i äggen.

Nu får vi låta pannkakssmeten vila en stund. Gärna minst 30 min.

Tillsätt det kolsyrade vattnet.

Hetta upp stekpannan (gärna en avsedd för pannkakor som har mycket lägre kanter).
Tillsätt en liten klick smör och häll i ett tunt lager pannkakssmet.
Stek pannkakorna gyllenbruna på båda sidor.

Servera pannkakorna med vad du gillar. Exempelvis färska bär, grädde, sylt, strösocker eller vad man nu vill ha.

Felsökning vid stekning av pannkakor

Blir pannkakan ”platt” och känns kompakt så beror det ofta på 1. Lite för lite fett i stekpannan. 2. För låg värme.

Rätt kombination är när smöret räcker för en tunn hinna över hela stekpannan, och när du ser ”bubblo” eller ”hål” i smeten som ligger i stekpannan.

Rätt mängd stekfett och rätt värme för pannkakor.

 

Hur vet du att du har tillräckligt mycket smör i stekpannan?

Har du för lite smör så blir pannkakan platt och lite tråkig. Se de inringade områdena på bilden nedan. Där har det funnits för lite stekfett.

Rätt mängd smör i stekpannan för pannkakor 

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.